Tammikuu oli Etelä-Suomessa selvästi tavanomaista leudompi, kun taas Lapissa kuukauden keskilämpötila oli tavanomainen. Tammikuun sademäärä vaihteli pitkän ajan keskiarvon molemmin puolin.
Tammikuun keskilämpötila vaihteli Lounais-Suomen ulkosaariston noin +2 asteesta Lapin alimmillaan noin -15 asteeseen. Etelä- ja Kaakkois-Suomessa tammikuussa oli jopa 3–4 astetta leudompaa kuin keskimäärin 30-vuotiskaudella 1991–2020, mutta Lapissa kuukauden keskilämpötila oli hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoa.
Tammikuun kylmin sääjakso osui heti kuukauden alkuun, kun uusi vuosi alkoi koko maassa pakkasviikolla. Etelä-Suomessa esiintyi 10–20 asteen yöpakkasia, ja Lapissa pakkanen kiristyi paikoin 35 asteeseen. Uudenvuodenpäivän aamuna Etelä-Suomen yli kulkeneen lumisadealueen jäljiltä myös lumipeite kattoi koko maan.
Etelässä sää lauhtui loppiaisen jälkeen, mutta Lapissa oli vielä kylmää, ja Savukosken Tulppiossa mitattiin 8.1. kuukauden alin lämpötila, -38,9 °C. Perjantaina 10.1. Etelä-Suomessa pyrytti runsaasti lunta. Uudellamaalla uutta lunta kertyi 10–15 senttiä.
Tammikuun 13. päivänä lauha läntinen ilmavirtaus levisi koko maahan, ja kuukauden puolivälissä sää oli erittäin leutoa. Lännestä puhaltanut föhntuuli piti sään myös enimmäkseen kuivana ja aurinkoisena, joskin Lapin yli itään liikkui lumisateita sekä 13.1. että 15.1. Voimakas länsivirtaus ja stratosfäärissä 15–25 kilometrin korkeudella vallinneet erittäin kylmät olosuhteet saivat aikaan pastellisävyissä hohtavia helmiäispilviä, joita nähtiin erityisesti 18. tammikuuta, eniten Pohjois-Suomessa.
Leudoimmillaan sää oli 16.–18. tammikuuta, jolloin lämpötila nousi yleisesti jopa 5–9 asteen välille, ja muutamilla havaintoasemilla mitattiin uusia asemakohtaisia tammikuun lämpöennätyksiä. Uusia ennätyksiä olivat muun muassa Virroilla 16.1. mitattu 8,0 °C, Valassaarilla 17.1. mitattu 8,1 °C ja Kilpisjärvellä niin ikään 17.1. mitattu 7,2 °C. Koko maan ylin lämpötila tammikuussa oli Kristiinankaupungin Majakalla 17.1. mitattu 9,5 °C.
Lapissa oli tammikuun 20. päivän jälkeen muutamana päivänä kireää pakkasta, ja etelässäkin lämpötila laski parin päivän ajaksi vähän pakkasen puolelle. Tammikuun viimeinen viikko oli kuitenkin jälleen erittäin leuto etenkin Etelä-Suomessa, missä lämpötila pysytteli jatkuvasti plussan puolella. Etelä-Suomessa tammikuun viimeinen viikko oli myös hyvin sumuinen.
Tammikuun sademäärä oli melko tavanomainen
Tammikuun sademäärä vaihteli pitkän ajan keskiarvon molemmin puolin. Pohjois-Lapin eteläosassa sekä toisaalta Kaakkois-Suomessa satoi enimmillään noin puolitoistakertaisesti keskimääräiseen verrattuna. Sitä vastoin Lounais-Suomesta maan keskiosiin ulottuvalla vyöhykkeellä satoi jonkin verran keskimääräistä vähemmän. Tammikuun suurin sademäärä, 78,6 mm, mitattiin Kotkan Rankissa ja pienin, 23,3 mm, Utsjoen Kevolla.
Lumipeite katosi loppukuun lauhan sääjakson aikana Lounais-Suomesta ja Etelä-Suomen rannikkoseuduilta. Maan keskivaiheilla lunta oli enimmäkseen 10–30 senttiä, ja lumipeite oli yleisesti tavanomaista ohuempi. Lapissa lumensyvyys vaihteli tammikuun päättyessä vajaasta puolesta metristä Kilpisjärven noin metriin.
Tammikuussa oli useita myrskypäiviä
Merialueilla myrskysi tammikuussa kahdeksana päivänä, ja merialueiden kovin keskituulen nopeus, 24,4 m/s, havaittiin 13.1. illalla Hailuodon Marjaniemessä. Tammikuun kovimmat tuulet puhalsivat kuitenkin Lapin tuntureilla 18.1. aamulla, jolloin Muonion Laukukerolla keskituulen nopeus oli luoteismyrskyssä kovimmillaan 35,0 m/s.
Tammikuu lukuina
9,5 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Kristiinankaupunki, Majakka, 17.1.
-38,9 °C – Kuukauden alin lämpötila, Savukoski, Tulppio, 8.1.
78,6 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Kotka, Rankki
24,9 m/s – Kuukauden suurin keskituulennopeus, Muonio, Laukukero, 18.1.
Kuva: Terhi Laurila
Teksti: Ilari Lehtonen
Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2024: Tammikuu oli hyvin leuto Etelä-Suomessa, 27(1), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2025-01-01