Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 1. helmikuuta 2016 julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan maaliskuusta toukokuuhun 2016 ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla käytännössä koko Eurooppa kuuluu alueeseen, jossa jakson keskilämpötila on 0,5–1,5 astetta keskimääräistä korkeampi. Venäjällä on ennusteen mukaan keskimäärin vielä hieman tätä lämpimämpää. Pohjois-Atlantilla on edelleen laaja alue, jossa keskilämpötila on 0,5–1,5 astetta keskimääräistä alempi.
Sademäärien osalta Suomeen ulottuu Kaakkois-Euroopasta alue, jossa jakson keskimääräinen sademäärä on noin 50 mm tavanomaista suurempi. Lounais-Euroopassa on toisaalta keskimääräistä kuivempaa. Keskimääräinen ilmanpaine on Itä- ja Pohjois-Euroopassa tavanomaista matalampi, mikä on linjassa sademääräennusteen kanssa.
Ulottuuko lämmin ilma idästä Suomeen?
Ennusteesta voidaan tulkita, että Eurooppa on maalis-, huhti- ja toukokuussa jakautunut lämpötilan osalta keskimäärin kahteen osaan. Viileän ja lämpimän ilman erottava rintamavyöhyke ulottuu Kaakkois-Euroopasta Suomeen. Vyöyhykkeellä sateet ovat keskimääräistä yleisempiä ja sää vaihtelevaa, kun idän lämpimämpi ja lännen viileämpi ilma ottavat mittaa toisistaan. Yhdysvaltalaisessa ennusteessa (NOAA) on samanlaisia piirteitä Eurooppalaisen ECMWF:n kanssa.
Otsikkokuva: Eija Vallinheimo
Tämä on hyvä uudistus, että voi jatkossa jälkikäteen katsoa mitä pitkä ennuste alunperin näytti. Toukokuussa ollaan sitten viisaampia.