Joulukuu oli eräitä Lapin seutuja lukuun ottamatta muiden loppuvuoden kuukausien tapaan keskimääräistä leudompi. Lumipeite oli osassa maata tavanomaista paksumpi, kun taas toisin paikoin oli vähälumista tai lumetonta.
Joulukuun keskilämpötila vaihteli ulkosaariston reilusta +3 asteesta Keski-Lapin itäosien vajaaseen -10 asteeseen. Itä-Lapissa ja paikoin Lapin tuntureilla keskilämpötila oli vähän pitkän ajan keskiarvoa alempi, mutta muualla se oli 0–2 astetta jakson 1991–2020 keskiarvoa korkeampi. Eniten keskilämpötila poikkesi tavanomaisesta Etelä-Suomessa ja toisaalta Kilpisjärvellä.
Sademäärä oli Kaakkois-Suomesta kohti Etelä-Pohjanmaata ulottuvalla alueella sekä Itä- ja Pohjois-Lapissa tavanomaista suurempi. Sitä vastoin Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Tornionlaaksossa satoi keskimääräistä vähemmän, Perämeren ympäristössä vain noin puolet tavanomaisesta. Muutamalla Kymenlaakson havaintoasemalla satoi joulukuussa yli 100 mm, eniten Virolahden Koivuniemessä, missä kuukauden sademäärä oli 115,4 mm. Siellä mitattiin 14.12. myös kuukauden suurin vuorokausisademäärä, 33,1 mm. Joulukuun pienin sademäärä, 18,0 mm, mitattiin Hailuodon Keskikylässä.
Joulukuussa oli muutamia harvinaisen leutoja päiviä
Joulukuu alkoi hyvin leutona ja kuukauden 2. päivän vastaisena yönä lämpötila nousi osassa Länsi-Suomea reiluun +8 asteeseen. Porin lentoasemalla mitattiin kuukauden ylin lämpötila, 9,2 °C, ja Siikajoen Ruukissa mitattu 8,0 °C oli puolestaan kyseisen havaintoaseman uusi joulukuun lämpöennätys.
Tuuli kääntyi pohjoiseen ja sää kylmeni nopeasti koko maassa 3.12. Kylmenemisen yhteydessä maan etelä- ja itäosiin saatiin ohut lumipeite.
Itsenäisyyspäivän ympäristössä oli pikkupakkasta ja etenkin rannikkoseuduilla suojasäätäkin. Paikoin satoi jokunen sentti lisää lunta.
Lapissa ja Pohjanmaan rannikolla puhalsi 10.12. hyvin leuto föhntuuli. Lämpötila nousi Pohjois-Lappia myöten useita asteita plussan puolelle, ja Kemi-Tornion lentoasemalla mitattiin asemakohtainen joulukuun lämpöennätys, 7,0 °C.
Joulukuun puolivälissä kaksi matalapainetta liikkui peräkkäin maan etelä- ja keskiosien yli itäkaakkoon. Ensimmäinen matalapaine 14.12. toi Kymenlaaksosta Pirkanmaalle ulottuvalle alueelle 20–35 senttiä lisää lunta, ja toinen matalapaine pari päivää myöhemmin toi hieman pohjoisemmas jälleen toistakymmentä senttiä uutta lunta. Myös tähän asti lumettomana pysyneet Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseudut saivat ohuen lumipeitteen. Vain lounaissaaristo pysyi edelleen enimmäkseen lumettomana, sillä etelä- ja lounaisrannikolla sateet tulivat pitkälti vetenä. Samaan aikaan pakkanen kiristyi pohjoisessa, ja Savukosken Tulppiossa mitattiin 15.12. kuukauden alin lämpötila, -38,2 °C.
Joulukuun 18. päivänä Suomen yllä oli korkeapaineen selänne, ja pakkanen oli kireää Itä- ja Pohjois-Suomessa. Tämän jälkeen sää lauhtui varsinkin etelässä voimakkaasti. Samalla Pohjois-Suomessa pyrytti 19.–20.12. lunta 10–30 senttiä. Lapissa pakkanen kiristyi vielä uudelleen ennen joulua, mutta joulupäivänä lännestä virtasi koko maahan hyvin lauhaa ilmaa. Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin joulupäivän iltana 7,9 °C ja Kemi-Tornion lentoasemalla tapaninpäivänä 6,7 °C. Lounaassa ja paikoin Suomenlahden rannikolla vietettiin lumetonta joulua.
Läntinen ilmavirtaus jatkui vuoden loppuun asti, ja joulukuun viimeisestä viikosta muodostui erittäin leuto. Joulukuussa oli monia tuulisia päiviä, ja merialueilla kovimmat tuulet koettiin 30.12., jolloin aamuyöllä myrskysi Suomenlahdella ja iltapäivällä Perämerellä. Samalla lännen ja luoteen väliltä virtasi kylmempää ja kuivempaa ilmaa, ja uudeksivuodeksi lämpötila laski koko maassa pakkaselle. Monin paikoin uudenvuodenyönä oli myös selkeää.
Joulukuu lukuina
9,2 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Pori lentoasema, 2.12.
-38,2 °C – Kuukauden alin lämpötila, Savukoski, Tulppio, 15.12.
24,9 m/s – Kuukauden kovin keskituulen nopeus merialueilla, Raahe, Nahkiainen, 30.12.
91 cm – Kuukauden suurin lumensyvyys, Enontekiö, Kilpisjärvi, 28.12.
Kuva: Adobe Stock
Teksti: Ilari Lehtonen
Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2024: Lauhanpuoleinen joulukuu päätti lämpimän vuoden, 26(12), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2024-12-01