Toukokuusta alkaen kaikki kuukaudet ovat olleet Suomessa keskimääräistä lämpimämpiä, ja toukokuusta lokakuuhun ulottuvasta jaksosta muodostui Suomen säähavaintohistorian lämpimin kuuden kuukauden jakso.
Lokakuussa keskilämpötilan poikkeama vertailukauden 1991–2020 keskiarvosta oli 1–3 astetta. Merialueilla kuukauden lämpimyyteen myötävaikutti tavanomaista korkeampi meriveden pintalämpötila, ja Suomenlahden saarilla lokakuu oli paikoin jopa ennätyksellisen lämmin. Esimerkiksi Kotkan Rankissa oli saaren 90-vuotisen säähavaintohistorian lämpimin lokakuu. Hangon Russarössä ja Paraisten Utössä, missä havainnot alkoivat jo 1800-luvun loppupuolella, lokakuu oli havaintohistorian kolmanneksi lämpimin.
Lokakuun kuukausikeskilämpötilan ennätys, 11,3 °C, on saavutettu Utössä ja Lemlandin Nyhamnissa vuonna 1961 sekä Kökarin Bogskärissä vuonna 2000. Utössä ja Bogskärissä ennätyksestä jäätiin nyt alle puolen asteen päähän lokakuun keskilämpötilan ollessa molemmilla ulkosaariston havaintoasemilla 10,9 °C.
Lokakuun alkupuoli oli kuitenkin monin paikoin vähän tavallista viileämpi. Kuukauden ensimmäisellä viikolla oli muutamia aurinkoisen kuulaita syyspäiviä sekä kylmiä pakkasöitä, ja 8.10. vastaisena yönä lämpötila laski Lapissa yleisesti jo alle -10 asteeseen.
Lokakuun 9.–11. päivinä oli hyvin tuulista ja sateista. Uudellamaalla lähes kaksi kolmasosaa lokakuun sateista kertyi kuukauden 9. päivänä, jolloin Etelä- ja Länsi-Suomessa satoi yleisesti 30–50 mm vettä. Siuntion Sjundbyssä satoi peräti 58,4 mm vuorokaudessa. Suomenlahdella puhalsi samaan aikaan idän ja kaakon välinen myrskytuuli, ja Porvoon Emäsalossa keskituulen nopeudeksi mitattiin illalla 24,4 m/s. Yön aikana myrskyn ja sateiden painopiste siirtyi Pohjois-Suomeen. Lapissa ja Koillismaalla pyrytti 10.10. vastaisena yönä ja aamupäivän aikana kymmenkunta senttiä lunta.
Tuulet voimistuivat uudelleen 11.10., jolloin Kirk-hurrikaanista kehittynyt keskileveysasteiden matalapaine liikkui Pohjanlahtea pitkin pohjoiseen. Samalla etelästä virtasi maahamme hyvin lämmintä ilmaa. Etelärannikolla lämpötila nousi 11.10. vastaisena yönä 15 asteeseen, ja Kalbådagrundin pohjamajakalla Porvoon edustalla mitattiin varhain aamulla kuukauden ylin lämpötila, 15,9 °C. Perämerellä puhkesi matalapaineen jälkipuolella kova myrsky, joka oli voimakkaimmillaan puolen päivän aikoihin. Hailuodon Marjaniemessä keskituulen nopeudeksi mitattiin kovimmillaan 24,7 m/s.
Lokakuun 16. päivän vastaisena yönä oli pakkasta Etelä-Suomea myöten, mutta päivän aikana lounaasta alkoi virrata lauhaa ilmaa. Hyvin leuto etelän ja lännen välinen ilmavirtaus jatkui aina lokakuun 27. päivään asti. Jakson ylin lämpötila, 14,7 °C, mitattiin 19.10. Porin lentoasemalla. Lämpötila nousi Lappia myöten ylimmillään 10 asteen vaiheille. Etelä- ja Länsi-Suomessa 21. ja 22. päivien vastaiset yöt olivat erityisen lämpimiä.
Lokakuun viimeisinä päivinä lännen ja luoteen väliltä virtasi varsinkin Pohjois-Suomeen viileää ilmaa, ja Lappiin muodostui hento lumipeite. Perämerellä puhalsi 30.10. luoteismyrsky. Sodankylän Vuotsossa puolestaan mitattiin lokakuun viimeisen päivän aamuna kuukauden alin lämpötila, -15,1 °C.
Itä-Suomessa satoi tavanomaista vähemmän
Lokakuun sademäärä oli Hämeessä sekä maan itäpuoliskolla keskimääräistä pienempi, kun taas Ahvenanmaalla, Pohjanlahden rannikolla ja Länsi-Lapissa satoi tavanomaista enemmän. Kuukauden suurin sademäärä, 117,3 mm, mitattiin Merikarvian Tuorilassa ja pienin, 17,2 mm, Kouvolan Voikoskella. Lokakuu oli koko maassa jonkin verran tavanomaista aurinkoisempi. Eniten aurinko paistoi Maarianhaminassa, noin 137 tuntia, ja vähiten Jyväskylässä, noin 63 tuntia.
Lokakuu lukuina
15,9 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Porvoo, Kalbådagrund, 11.10.
-15,1 °C – Kuukauden alin lämpötila, Sodankylä, Vuotso, 31.10.
117,3 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Merikarvia, Tuorila
58,4 mm – Kuukauden suurin vuorokausisademäärä, Siuntio, Sjundby, 9.10.
Teksti ja kuva: Ilari Lehtonen
Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2024: Lokakuu oli kuudes lämmin kuukausi peräkkäin. Ilmastokatsaus, 26(10), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2024-10-01