Hellekesä jatkui syyskuun puolelle. Syyskuu oli suuressa osassa Itä- ja Pohjois-Suomea ennätyksellisen lämmin. Kuukauden alussa oli vielä useita hellepäiviä, ja monilla maan etelä- ja keskiosien paikkakunnilla mitattiin havaintohistorian ylimpiä syyskuun lämpötiloja.

Syyskuun alkupuoli oli vielä täysin kesäinen, jopa helteinen, ja vielä kuukauden loppupuolellakin mitattiin ajoittain yli 20 asteen lämpötiloja. Syyskuun keskilämpötila oli lopulta noin 2–4 astetta normaalikauden 1991–2020 keskiarvoa korkeampi. Pienin poikkeama, vajaat kaksi astetta, havaittiin Ahvenanmaalla sekä Kilpisjärvellä ja suurin, reilut neljä astetta, itärajan pinnassa Pohjois-Karjalasta Koillismaalle.

Käsivarren Lapin aluetta lukuun ottamatta syyskuun keskilämpötila oli lähes kaikkialla Itä- ja Pohjois-Suomessa ennätyksellisen korkea. Myös Etelä- ja Länsi-Suomessa kuukausi oli havaintohistorian viiden lämpimimmän syyskuun joukossa ja monin paikoin lämpimin heti viime vuoden syyskuun jälkeen. Koko maan keskiarvoa tarkasteltaessa syyskuun keskilämpötila oli lähes sama kuin vuosi sitten, ja nämä ovat kaksi lämpimintä syyskuuta viimeisten yli sadan vuoden ajalta.

Kotkan Haapasaaressa syyskuun keskilämpötila oli peräti 17,1 °C, joka on ylin Suomen säähavaintohistoriassa mitattu syyskuun keskilämpötila ylittäen samalla asemalla vuotta aiemmin mitatun edellisen ennätyksen 0,7 °C:lla.

Syyskuun 3.–10. päivinä lämpötila nousi kahdeksana päivänä peräkkäin 25 asteen hellerajan yläpuolelle vähintään yhdellä Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemalla. Monilla paikkakunnilla oli 2–4 ja Raumalla peräti viisi hellepäivää. Etenkin 4.–6.9. hellelukemia mitattiin laajalti maan etelä- ja keskiosissa, pohjoisimmillaan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosissa asti. Kaarinan Yltöisissä ja Turun lentoasemalla mitattiin 5.9. peräti 28,0 °C, joka jäi alle asteen päähän vuonna 1968 Raumalla mitatusta syyskuun lämpöennätyksestä. 25–28 asteen välille kohonneet lämpötilat olivat useilla maan etelä- ja keskiosien paikkakunnilla uusia syyskuun paikallisia lämpöennätyksiä.

Syyskuun alun poikkeuksellisen lämmin ilmamassa saapui meille kaakosta. Itä-Suomessa lämmin kaakkoisvirtaus jatkui kuukauden puoliväliin asti, ja itärajan läheisyydessä mitattiin 23–24 asteen lämpötiloja vielä 13.–15.9., kaakon kulmalla vielä 17. päivänäkin. Länsi-Suomessa oli samaan aikaan jo selvästi viileämpää koko Eurooppaa halkoneen pitkän etelä-pohjoissuuntaisen säärintaman jakaessa myös Suomen kahtia. Keski-Euroopassa valtavia rankkasateita ja tulvia aiheuttanut säärintama toi myös meille rankkoja sateita Uudeltamaalta ja Hämeestä Koillismaalle ulottuneelle alueelle, missä satoi 13.–14.9. melko kapealla vyöhykkeellä vain parin päivän aikana 50–100 mm.

Syyskuun loppupuolella sää jatkui pääsääntöisesti tavanomaista lämpimämpänä. Erityisen lämmintä oli 19.9. maan keski- ja pohjoisosissa ja 20.9. Etelä-Suomessa. Etelä- ja Itä-Suomessa lämpötila nousi 20 asteen vaiheille vielä 24.–25.9. Toisaalta syyskuun 22. ja 23. päivien vastaiset yöt olivat kylmiä. Sodankylän Vuotsossa mitattiin 23.9. jopa alin syyskuun lämpötila koko Suomessa 28 vuoteen, -9,8 °C.

Syyskuun viimeinen viikko oli myös sateinen ja tuulinen. Lapissa ja Uudellamaalla satoi viikon aikana paikoin enemmän kuin yleensä koko syyskuussa, ja merialueilla havaittiin myrskytuulia neljänä peräkkäisenä päivänä 25.–28.9. Pohjois-Lapissa osa syyskuun viimeisen viikon sateista tuli lumena, ja Inarin Angelissa oli kuukauden päättyessä jo 11 cm lunta maassa. Etelässäkin sää viileni kuukauden loppupäivinä.

Syyskuu oli koko maassa tavanomaista aurinkoisempi. Uudeltamaalta Koillismaalle ulottuvalla alueella sekä suuressa osassa Lappia myös satoi keskimääräistä enemmän. Itä-Suomessa oli puolestaan paikoin harvinaisen vähäsateista, ja myös osassa Länsi-Suomea sademäärä jäi pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle. Kuukauden suurin sademäärä, 141,1 mm, mitattiin Lapinlahden Lamminkäyrässä ja pienin, 12,9 mm, Joensuun Pyhäselässä.

Syyskuu lukuina

28,0 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Kaarina, Yltöinen, 5.9. ja Turku lentoasema, 5.9.

-9,8 °C – Kuukauden alin lämpötila, Sodankylä, Vuotso, 23.9.

8 – Syyskuussa oli kahdeksan hellepäivää, mikä on uusi syyskuun ennätys. Aiempi ennätys, viisi hellepäivää, oli syyskuulta 1968.

17,1 °C – Kotkan Haapasaaressa mitattiin Suomen säähavaintohistorian ylin syyskuun keskilämpötila.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2024: Hellekesä jatkui syyskuun puolelle. Ilmastokatsaus, 26(9), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2024-09-01