Hellekesä jatkui syyskuun puolelle, sillä syyskuu oli suuressa osassa Itä- ja Pohjois-Suomea ennätyksellisen lämmin. Kuukauden alussa oli vielä useita hellepäiviä, ja monilla maan etelä- ja keskiosien paikkakunnilla mitattiin havaintohistorian ylimpiä syyskuun lämpötiloja.

Kesällä 2024 syntyi uusi kesän hellepäivien määrän ennätys, kun lämpötila ylitti 25 asteen hellerajan vähintään yhdellä Ilmatieteen laitoksen ylläpitämällä säähavaintoasemalla 71 eri päivänä. Se on suurin hellepäivien lukumäärä vuodesta 1961 lähtien tarkasteltuna. Kesällä 2002 oli ollut 65 ja kesällä 2018 64 hellepäivää.

Ajankohtaisessa artikkelissa asiaa pitkistä ennusteista, jotka herättävät paljon kiinnostusta mediassa, kansalaisissa ja monilla yhteiskunnan sektoreilla. Sään ennustaminen kehittyy jatkuvasti, mutta toistaiseksi pitkät ennusteet antavat tietoa lähinnä siitä, ovatko tulevien viikkojen ja kuukausien lämpötila- ja sadeolosuhteet tavanomaisia tai tavanomaisesta poikkeavia. Lue lisää pitkien ennusteiden haasteista Suomen leveysasteilla ja missä niiden kehityksen kanssa nyt mennään.

Kaikki syyskuun säätilastot löydät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (linkki)
Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen: ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Tiina Ervasti

Julkaisun viitetiedot:
Ilmatieteen laitos, 2024: Ilmastokatsaus 9/2024, 24 s., https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2024-09-00

Lue tästä numerosta myös:
Kuukausikatsaus: Hellekesä jatkui syyskuun puolelle >>
Ajankohtainen artikkeli: Pitkät ennusteet kertovat lähiviikkojen säästä >>