Lämpimän alkukesän jälkeen myös heinäkuusta muodostui tavanomaista lämpimämpi. Helteisintä oli päälaen Lapissa. Kasvukausi oli heinäkuun päättyessä yleisesti kahdesta kolmeen viikkoa keskimääräistä edellä.

Heinäkuun keskilämpötila asettui lähes koko maassa 16 ja 19 asteen välille. Lämpimintä oli Itä-Suomen järvialueilla, missä keskilämpötila oli yli 19 astetta. Kilpisjärvellä ja Lapin korkeimmilla tuntureilla keskilämpötila jäi puolestaan vajaaseen 15 asteeseen. Suhteellisesti ottaen lämpimintä oli kuitenkin Pohjois-Lapissa, missä yhtä lämmin heinäkuu toistuu tilastojen mukaan harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Maan etelä- ja keskiosissa heinäkuun keskilämpötila oli enimmäkseen noin asteen verran tavanomaista korkeampi, mutta päälaen Lapissa poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli yli kolme astetta.

Lämpötilaerot olivat heinäkuussa pieniä paitsi maan eri osien myös kuukauden eri osien välillä. Heinäkuun ensimmäinen kolmannes oli kuitenkin muuta kuukautta viileämpi, mutta erityisen koleaa ei silloinkaan ollut. Kuukauden alin lämpötila oli 2,4 °C, ja se mitattiin Inarin Saariselällä 4.7. sekä Sallan Naruskassa 14.7. Suomen itsenäisyyden aikana on maamme nykyrajojen sisällä heinäkuun alin lämpötila ollut korkeampi ainoastaan vuonna 1938. Yölämpötilat olivat heinäkuussa koko maassa tavanomaista korkeampia, ja esimerkiksi Sodankylän Tähtelässä kuukauden alin lämpötila, 8,4 °C, oli aseman havaintohistorian korkein.
Maan itä- ja pohjoisosissa myös päivälämpötilat olivat heinäkuussa tavanomaista korkeampia. Hellepäiviä oli eniten Utsjoen Kevolla, yhteensä 14 kappaletta. Päälaen Lapin lisäksi myös Kaakkois-Suomessa oli paikoin yli kymmenen hellepäivää. Sen sijaan Länsi-Suomessa hellepäiviä oli vähemmän kuin yleensä heinäkuussa. Esimerkiksi Tampereella, Raumalla, Porissa ja Vaasassa oli vain 1–3 hellepäivää.

Heinäkuun lämpimin sääjakso osui kuukauden 21.–27. päiviin, jolloin Venäjältä virtasi lämmintä ilmaa erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomeen. Niukasti yli 30 asteen lämpötila nousi kuitenkin vain Utsjoen Kevolla, missä mitattiin 23.7. 30,1 °C ja Hiekkapakan luodolla keskellä Saimaan järvenselkää sijaitsevalla sääasemalla, missä mitattiin 26.7. kuukauden ylin lämpötila, 30,4 °C.

Kasvukauden tehoisaa lämpösummaa oli heinäkuun loppuun mennessä kertynyt osassa Etelä-Suomea jo yli 1100 astepäivää ja Lapissa 500–900 astepäivää. Nämä olivat paikoin jopa havaintohistorian suurimpia lämpösumman arvoja kesän tässä vaiheessa, yhdessä vuosien 2018 ja 2021 ja Lapissa vuosien 2013 ja 2018 kanssa. Kasvukausi oli yleisesti kahdesta kolmeen viikkoa keskimääräistä edellä. Pohjois-Lapissa kasvukausi oli jopa yli kuukauden keskimääräistä edellä.

Sateita saatiin vaihtelevasti

Heinäkuun sademäärä vaihteli pitkän ajan keskiarvon molemmin puolin. Sademäärässä oli kesälle tyypillisesti suuria paikallisia eroja, mutta Pohjanmaan maakunnissa ja Etelä-Lapissa satoi pääsääntöisesti tavanomaista enemmän, kun taas lounaissaaristossa ja Pohjois-Lapissa sademäärä oli jonkin verran keskimääräistä pienempi. Kuukauden suurin sademäärä, 157,4 mm, mitattiin Vaasan Klemettilässä ja pienin, 37,1 mm, Paraisten Fagerholmissa.

Ukkosia esiintyi eniten heinäkuun 9. ja 24.–28. päivinä. Koko kuukauden aikana paikannettiin noin 38 000 maasalamaa. Tämä oli vajaan kolmanneksen keskimääräistä vähemmän.

Aurinko paistoi heinäkuussa 200–280 tuntia. Suurimmassa osassa maata kuukausi oli tavanomaista pilvisempi, mutta Pohjois-Lapissa paistetta saatiin keskimääräistä enemmän.

Heinäkuun kovimmat tuulet koettiin Pohjanlahden rannikolla 7.–8.7., jolloin vuodenaikaan nähden syvä matalapaineen keskus liikkui Skandinavian yli pohjoiseen. Hailuodon Marjaniemessä etelätuuli yltyi 8.7. aamuyöllä vähäksi aikaa jopa myrskylukemiin, mikä on heinäkuussa melko harvinaista.

Heinäkuu lukuina

+30,4 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Lappeenranta, Hiekkapakka, 26.7.

+2,4 °C – Kuukauden alin lämpötila, Inari, Saariselkä, 4.7. & Salla, Naruska, 14.7.

157,4 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Vaasa, Klemettilä.

21,3 m/s – Kuukauden kovin keskituulen nopeus, Hailuoto, Marjaniemi, 8.7.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2024: Lämmin kesäsää jatkui heinäkuussa. Ilmastokatsaus, 26(7), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2024-07-01