Kesäkuu oli jo kuudentena vuotena peräkkäin selvästi keskimääräistä lämpimämpi. Hellejaksot osuivat kuukauden alkuun ja loppuun. Kesäkuun alussa esiintyi myös paljon rae- ja ukkoskuuroja.

Kesäkuun keskilämpötila oli Itä- ja Pohjois-Suomessa sekä merialueilla 2–4 astetta jakson 1991–2020 keskiarvoa korkeampi. Länsi-Suomen sisämaassa poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli 1–2 astetta. Lapissa kesäkuu oli eräin paikoin, muun muassa Saariselällä ja Kilpisjärvellä, jopa havaintohistorian lämpimin. Myös Ulkokallan majakkasaarella Perämerellä oli saaren vuodesta 1876 alkavan säähavaintohistorian lämpimin kesäkuu. 

Kesäkuussa oli maan etelä- ja keskiosissa sisämaassa 5–11 hellepäivää. Eniten hellepäiviä oli Itä-Suomessa. Rannikoilla ja Lapissa hellepäiviä oli 0–5.

Hallaöitä oli kesäkuussa harvinaisen vähän. Täysin poikkeuksellista on, että Lapin tunturiasemilla ei mitattu kesäkuussa kertaakaan pakkaslukemia.

Kesäkuun sademäärä oli Länsi- ja Pohjois-Suomessa pääsääntöisesti tavanomaista suurempi, kun taas Etelä- ja Itä-Suomessa satoi useimmilla paikoilla jonkin verran keskimääräistä vähemmän. Sateisimmat alueet löytyivät Satakunnasta, Koillismaalta ja Luoteis-Lapista. Näillä alueilla satoi monin paikoin yli 100 mm, eli noin kaksinkertaisesti tavanomaiseen verrattuna. Vähiten satoi puolestaan pääkaupunkiseudulla, vain noin puolet tavanomaisesta. Kuukauden suurin sademäärä, 135,9 mm, mitattiin Kokemäen Tulkkilassa ja pienin, 24,4 mm, Helsingin Kaisaniemessä. Suurin kesäkuussa havaittu vuorokausisademäärä oli Kuusamon Teerirannassa 18.6. mitattu 59,0 mm.

Maan etelä- ja keskiosissa kesäkuu oli selvästikin keskimääräistä aurinkoisempi, mutta ei kuitenkaan yhtä aurinkoinen kuin vuosien 2020, 2021 ja 2023 kesäkuut. Lounaissaaristossa myös vuoden 2022 kesäkuu oli tämänvuotista aurinkoisempi.

Kesäkuun alussa satoi rakeita ja ukkosti

Kesäkuun alkaessa Suomessa oli helteisen lämmintä ja kosteaa ilmaa. Kuukauden kahden ensimmäisen päivän aikana eri puolilla maata liikkui voimakkaita ukkoskuuroja, ja kahdessa päivässä paikannettiin yli 35 000 maasalamaa, eli enemmän kuin keskimäärin koko kuukauden aikana. Koko kesäkuun aikana maasalamoita paikannettiin noin 56 300. Paikoin ukkosten yhteydessä satoi myös suuria rakeita. Kittilässä havaittiin 1.6. halkaisijaltaan jopa viiden senttimetrin kokoisia jättirakeita, samoin
Varpaisjärvellä 2.6.

Alkukuun ylin lämpötila oli Heinolassa 1.6. mitattu 30,1 °C. Toukokuussa alkanut hellejakso jatkui Heinolassa täydet kaksi viikkoa 23.5.–5.6., joka on pisin näin aikaisin kesällä Suomessa havaittu yhtämittainen hellejakso.

Vähitellen sää lopulta muuttui lännestä alkaen selvästi viileämmäksi. Epävakaisen sään jatkuessa rae- ja ukkoskuuroja esiintyi edelleen jossain päin maata lähes päivittäin kesäkuun puoliväliin asti. Raumalle osui 14.6. harvinaisen pitkäkestoinen raekuuro, jossa rakeita satoi kolmen vartin ajan.

Kesäkuun puolivälissä lämpötilat pysyivät parin viikon ajan lähellä ajankohdan keskiarvoja. Tosin Itä-Suomeen levisi 17.6. ohimenevästi helteisen lämmintä ilmaa Venäjältä.

Juhannusaatto oli suuressa osassa maata vielä melko viileä, mutta juhannusviikonlopun aikana sää alkoi lämmetä, ja kuukauden toinen hellejakso osui juhannuksen jälkeiselle viikolle. Monin paikoin lämpimintä oli 28.6., jolloin lämpötila kohosi laajoilla alueilla 30 asteen vaiheille ja kuukauden ylin lämpötila, 31,4 °C, mitattiin Heinolassa ja Kuopiossa. Tämän jälkeen lännestä levisi maahamme viileämpää ilmaa. Viilenemisen yhteydessä Itä-Suomessa ja muun muassa Pudasjärvellä esiintyi 29.6. voimakkaita ukkospuuskia. Merialueilla lounaistuuli oli kovaa, ja Hailuodon Marjaniemessä mitattiin illalla myös lounaismyrskyä 21,1 m/s.

Kesäkuu lukuina

56 300 – Kesäkuussa paikannettiin yli 56 000 maasalamaa, mikä on noin kaksi kertaa tavanomaista enemmän. Yli puolet salamoista havaittiin kuukauden kahden ensimmäisen päivän aikana.

5 cm – Kittilässä satoi 1.6. ja Varpaisjärvellä 2.6. halkaisijaltaan noin 5 cm:n kokoisia jättirakeita.

Kaikki kesäkuun säätilastot löydät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (linkki).

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Ilari Lehtonen

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2024: Kuudes lämmin kesäkuu peräkkäin. Ilmastokatsaus, 26(6), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2024-06-01