Syyskuu oli kahdeksatta kertaa peräkkäin tavanomaista lämpimämpi. Lämpötilapoikkeama oli suuressa osassa maata 1-2 astetta. Lapissa sademäärä oli tavanomaista suurempi, muualla maassa sademäärät jäivät pääasiassa keskiarvojen alapuolelle. Sadepäiviä oli etelässä ja lännessä harvinaisen tai jopa poikkeuksellisen vähän.
Sääkehitys syyskuussa
1.-2. syyskuuta: Syyskuu alkoi sateisena lähinnä maan itä- ja pohjoisosassa. Lämpötila oli kuitenkin vielä varsin kesäisissä lukemissa, etenkin etelässä noin +20 asteen tienoilla.
3.-4. syyskuuta: Matalapaine liikkui maan eteläosan yli itään ja sää alkoi viiletä. Sateet olivat hyvin runsaita etenkin etelärannikolla. Syyskuun suurin vuorokauden sademäärä havaintoasemilla oli Espoon Tapiolassa mitattu 60,1 mm. Tutkalla arvioitu puolen vuorokauden sademäärä oli Itä-Espoossa paikoin jopa noin 90 millimetriä. Erityisesti Tapiola-Olari-Mankkaa-Laajalahti alueen sisällä sademäärät olivat poikkeuksellisen suuria eli vastaavaa esiintyy keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin.
5.-6. syyskuuta: Suomeen vahvistui tilapäisesti korkeapaineen selänne ja yöt olivat kylmiä.
7. syyskuuta: Norjanmerellä liikkunut matalapaine toi sateita pohjoiseen ja itään sekä lämpimämpää ilmaa etelään. Helsingin Kumpulassa mitattiin kuukauden korkein lämpötila: 23,2 astetta.
8.-10. syyskuuta: Sää oli vaihtelevaa.
11.-12. syyskuuta: Norjan kautta Lappiin liikkunut matalapaine toi mukanaan sateita pohjoiseen, mutta samalla lämpimämpää ilmaa etelään.
13.-22. syyskuuta: Korkeapainevoittoinen sää vallitsi Suomessa ja lämpötilat olivat hienoisessa laskussa. Yksittäisiä matalapaineita kulki lähinnä Lapin yli 14. ja 19. syyskuuta. Sadetta ei juurikaan mitattu jakson aikana maan etelä- ja keskiosassa. Syyskuun 18. päivänä heikkotuulisessa ja selkeässä säässä mitattiin myös kuukauden alin lämpötila Sallan Naruskan asemalla: -5,3 astetta.
23.-24. syyskuuta: Sadealue saapui maan itäosaan, mutta Varsinais-Suomeen ja Ahvenanmaalle annettiin metsäpalovaroitus kuivan sään vuoksi.
25.- 26. syyskuuta: Ilmavirtaus kääntyi puhaltamaan lounaasta, josta virtasi lämpimämpää ilmaa Suomeen. Sää oli pääosin poutaista.
27. syyskuuta: Lämpötila nousi Oulua myöten yli 17 asteen, mikä oli maan keskivaiheilla vuodenaikaan nähden hyvin korkea lämpötila.
28.-30. syyskuuta: Norjanmerellä oleva matalapaine toi lännestä Suomeen runsaita sateita. Tuuli oli myös maa-alueilla varsin voimakasta ja tuhannet kotitaloudet jäivät ilman sähköä.
Syyskuun 2016 tilastoja
Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat syyskuun kuukausitilastot ja päivätilastot.
Hei!
Hei!
Etsisin maaliskuun 2016 kuukausikatsausta.Siitä ilmestyy vain jotain tällaista:
http://www.ilmastokatsaus.fi/2016/03/
Kaipaisin päiväkohtaisia tietoja säästä. Muutoinkin aika ennen huhtikuuta on paljolti pimennossa ja tulee esiin vain sattumalta.. tai sitten minä olen tyhmä 🙂
Hei,
Kuukausikatsaukset kirjoitetaan aina seuraavan kuukauden puolella, eli maaliskuuta koskeva teksti on julkaistu huhtikuussa. Kaikki kuukausikatsaukset löydät klikkaamalla ylhäältä kategoriaksi ”kuukausikatsaus”. Esiin tulee viimeisimmät näkyviin ja tätä vanhemmat saat esille klikkaamalla alhaalta ”näytä vanhemmat julkaisut”.
Hei vaan, Ilmastokatsauksen verkkosivuilla on jokaisen kuukauden kohdalla excel-taulukkona kuukausitilastot, mikä on oikein hyvä juttu. Mutta miksi havaintoasemat osin vaihtelevat näissä tilastoissa eri kuukausina ja miksi esim. Tampere, Turku ja Joensuu puuttuvat kokonaan?! Turun lähellä oleva Kaarina Yltöinen on kyllä yleensä ollut mukana, mutta ei joka kuukausi.
Toinen kysymys: löytyvätkö mistään kootusti jokaisen kuukauden ylimmät ja alimmat lämpötilat sekä suurimmat ja pienimmät sademäärät koko Suomesta? Näitä tietoja on kyllä ripoteltu kuukausikatsauksiin ja tiedotteisiin, mutta ainakin sademäärätiedot vaihtelevat eri kuukausina – toisinaan kerrotaan esimerkiksi kuukauden pienin vrk-sademäärä toisinaan ei.
Hei,
Excel-taulukko generoituu automaattisesti ja siihen tulevat mukaan ne havaintoasemat, joista saadaan kultakin kuukaudelta kaikki havainnot. Jos havaintoja puuttuu, jää se listalta pois. Jos asema on myös niin ”nuori” ettei sille ole laskettu 1981-2010 vertailujakson lukuja, ei sitä tule listaan mukaan. Max/min lämpötila- ja sadetilastoja ei ole kaikkia koottuna yhteen paikkaan, mutta otamme tämän toiveen huomioon verkkosivuja suunniteltaessa jatkossa.