Elokuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi, Lapissa jopa poikkeuksellisen lämmin. Lapissa elokuu oli myös aurinkoinen, kun taas Länsi-Suomessa satoi monin paikoin runsaasti. Merialueilla myrskysi neljänä päivänä.

Koko Suomen yli laskettu elokuun keskilämpötila oli kaksi astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa korkeampi, ja kuukausi oli kuudenneksi lämpimin elokuu 1900-luvun alusta lähtien tarkasteltuna. Suhteellisesti ottaen lämpimintä oli päälaen Lapissa. Utsjoen Kevolla elokuu oli jopa 4,5 astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi, ja lähes kaikilla Itä- ja Pohjois-Lapin havaintoasemilla saavutettiin havaintohistorian ylin elokuun keskilämpötila. Pitkäikäisistä havaintoasemista Utsjoen Nuorgamissa kuukauden keskilämpötila ylitti vuodelta 1937 peräisin olleen elokuun aiemman ennätysarvon 0,8 asteella, mutta etelämpänä Sodankylän Tähtelässä vuoden 1937 elokuu jäi 0,2 asteen erolla edelleen lämpimimmäksi.

Maan etelä- ja keskiosissa elokuu oli 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Vain lounaissaaristossa keskilämpötila poikkesi normaalista alle asteen verran lämpimään suuntaan.

Lämpimyydestä huolimatta elokuu ei ollut erityisen helteinen muualla paitsi Utsjoella. Kaikkiaan elokuun aikana mitattiin 25 asteen hellerajan ylittäneitä lämpötiloja 13 päivänä. Kuukauden 6.–15. päivinä hellelukemia mitattiin päivittäin siellä täällä eri puolilla maata. Lisäksi Etelä-Suomeen virtasi hyvin lämmintä helleilmaa etelästä elokuun 25. ja 30. päivinä, ja aivan itäisimmässä Suomessa oli hellettä vielä elokuun 31. päivänä. Utsjoen Kevolla oli elokuussa peräti kahdeksan hellepäivää. Heinolassa hellepäiviä oli kuusi ja Salossa viisi, mutta muualla maassa vain 0–4.

Utsjoen Kevolla mitattiin 7.8. myös kuukauden ylin lämpötila, 28,4 °C. Yöt olivat elokuussa pääsääntöisesti lämpimiä, mutta Itä- ja Pohjois-Lapissa oli 5.–9.8. lämpötilan vuorokausivaihtelu kuivassa ja heikkotuulisessa korkeapainesäässä hyvin suurta ja jopa helteisen lämpimien päivien vastapainoksi öisin esiintyi halloja. Niinpä kuukauden alin lämpötila, -0,6 °C, mitattiin niin ikään 7.8. Sallan Naruskassa, ja seuraavana yönä Kevollakin oli hallaa eli pakkasta maan pinnassa. 

Kuukauden alin lämpötila oli kuitenkin korkeampi kuin yhtenäkään elokuuna vuoden 1951 jälkeen, ja muun muassa Jyväskylän lentoasemalla ja Sodankylän Tähtelässä elokuun alin lämpötila oli kyseisten asemien havaintohistorioiden korkein.

Lapissa paistoi aurinko, merialueilla esiintyi myrskytuulia

Länsi-Suomessa satoi elokuussa pääsääntöisesti tavanomaista enemmän, kun taas itärajan läheisyydessä sekä Pohjois-Lapissa ja paikoin myös etelärannikon tuntumassa elokuu oli tavallista vähäsateisempi. Paikoin Itä-Suomessakin satoi runsaasti, Ruokolahden Kotaniemellä peräti 143,4 mm ja Pielaveden Venetmäellä 145,6 mm. Kuukauden suurin sademäärä, 172,1 mm, mitattiin kuitenkin Kokemäen Tulkkilassa. Elokuun pienin sademäärä, 25,9 mm, mitattiin Ilomantsin Pötsönvaaralla. 

Lapissa erityisesti elokuun alkupuoli oli hyvin aurinkoinen, ja Utsjoen Kevolla oli jopa havaintohistorian aurinkoisin elokuu. Maan etelä- ja keskiosissa auringonpaistetuntien määrä oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Elokuun lopulla oli paljon kovatuulisia päiviä, ja Perämerellä myös myrskysi elokuun 24. ja 26.–27. päivinä. 24. elokuuta myrskysi myös Kökarin Bogskärissä. Lisäksi Selkämerellä myrskysi 11. elokuuta. Merialueilla oli siis yhteensä neljä myrskypäivää, joka on suurin elokuun myrskypäivien lukumäärä viimeisten 20 vuoden aikana. Elokuun parina viimeisenä päivänä esiintyi myös kovia ukkospuuskia Suomen yli itään liikkuneen kylmän rintaman yhteydessä. Elokuun aikana paikannettiin reilut 20 000 maasalamaa, joka on hieman pitkän ajan keskiarvoa vähemmän. Salamoista yli puolet havaittiin 30.–31. elokuuta.

Elokuu lukuina

+28,4 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Utsjoki, Kevo, 7.8.

-0,6 °C – Kuukauden alin lämpötila, Salla, Naruska, 7.8.

172,1 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Kokemäki, Tulkkila

24,6 m/s – Kuukauden kovin keskituulen nopeus, Raahe, Nahkiainen, 26.8.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Ilari Lehtonen

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2024: Elokuu oli poikkeuksellisen lämmin Lapissa. Ilmastokatsaus, 26(8), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2024-08-01